Geology Science

زمین شناسی- دانلود برنامه های زمین شناسی و کاربردی

Geology Science

زمین شناسی- دانلود برنامه های زمین شناسی و کاربردی

پرکامبرین پسین در زاگرس

در جنوب خاوری زاگرس، به ویژه در حدفاصل میان گسل کازرون در باختر و گسل میناب در خاور (حوضة فارس)، سنگهای پرکامبرین پسین رخسارة کولابی – تبخیری دارند که نخستین بار توسط تاورنیه (1642) مطالعه شده است. بر اساس شواهد موجود به نظر میرسد که در پی فازهای کششی رخداد کوهزایی کاتانگایی در نیمة جنوب خاوری زاگرس، حوضههای تبخیری تشکیل شده و رسوبات کولابی به همراه روانههای آذرین مربوط به فاز گرانیتزایی کاتانگایی در آن انباشته شده است.

گروه نمکدان (بوسک، 1919) و گروه خمیر (ریچارسون، 1926)، نامهای قدیمی این مجموعه است.در حال حاضر، رسوبهای تبخیری و سنگهای ماگمایی این حوضه به صورت حدود 115 گنبد نمکی برونزد دارند. جزیرة هرمـز یکی از این گنبدهای نمکی است و به همین دلیل، به این واحد سنگچینهای « سری هرمز » نام داده شده است.

سری هرمز در حوضههای بسیار کم عمق ولی در ارتباط با دریاهای آزاد، از پرکامبرین پسین تا کامبرین پیشین بر روی سپر دشتگون شدة زاگرس نهشته شده است. این سری نمکی همچنین نشان میدهد که این خشکیها در ناحیة اقلیمی گرمی قرار داشتهاند (بین 10 تا 40) و گسل اصلی امروزی زاگرس، به احتمال محل گسلهای عادی کنترل کنندة رسوبگذاری را نشان میدهد. ترکیب سنگی سری هرمز، شامل سنگ نمک (به رنگهای گوناگون)، انیدریت، ژیپس، سنگآهک سیاهرنگ، دولومیت بودار چرتی، ماسهسنگ سُرخ، شیل رنگارنگ، سنگهای آذرین (درونی – بیرونی)، کانیهای آهن و آپاتیتدار است. سنگهای یاد شده فاقد نظم چینهنگاشتی هستند و به همینرو تاکنون بُرش الگو ندارند. در مورد ضخامت نمک، نظرها بین 900 تا 4000 متر، متفاوت است، ولی در مجموع، بیشترین انباشت نمک، در ناحیة بندرعباس و هرمزگان است (مطیعی، 1372).

سن سری هرمز همیشه مورد بحث بوده است. کرتاسه (پیلگریم، 1922)، کامبرین (لیس، 1929)، پرکامبرین پسین (اشتوکلین، 1968)، کامبرین (احمدزاده و همکاران، 1369)، کامبرین زیرین (حمدی، 1991) سنهای گوناگون پیشنهادی است. ولی، مقایسه منطقهای با کشورهای همجوار و ایران مرکزی تأیید میکند که سری هرمز، سن پرکامبرین پسین – کامبرین میانی دارد.احمدزاده و همکاران (1369)، با وجود نداشتن نظم چینهای، این مجموعه را به جای سری هرمـز « سازند هرمز » نام دادند و آن را به چهار عضو H3, H2, H1 و H4 تقسیم کردند. اشتوکلین (1990) ضمن استفاده از واژة « کمپلکس هرمز »، این مجموعه را با سازندهای بایندور، سلطانیه، باروت، زاگون، لالون و عضو نخست سازند میلا قابل قیاس دانسته است که دیدگاهی مطلوب و تأییدی بر سن پرکامبرین پسین – کامبرین میانی مجموعة هرمز است.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد